Strona startowa

Jeden z największych współczesnych ruchów społecznych

Codziennie w Niemczech niszczy się tony artykułów spożywczych, które nadają się do spożycia. Równocześnie w kraju są miliony ludzi, które nie mają wystarczającej ilości jedzenia. Stowarzyszenie Tafeln buduje most pomiędzy nadmiarem a brakiem. Zbieramy produkty spożywcze, które pod względem jakości są bez zarzutu, a mimo to przeznaczone są do wyrzucenia na śmietnik. Następnie przekazujemy je osobom wykluczonym społecznie i ekonomicznie – bezpłatnie lub za symboliczną kwotę. Aktualnie w Niemczech działa ponad 900 organizacji stowarzyszonych w Tafeln. Wszystkie są organizacjami pożytku publicznego. W całych Niemczech regularnie wspierają ponad 1,5 miliona osób potrzebujących i przekazują im artykuły spożywcze. Prawie jedna trzecia osób korzystających z tego wsparcia to dzieci, młodzież i seniorzy.

Więcej informacji o Landesverband Sächsische Tafeln e.V. i saksońskich oddziałach Tafeln znajdą Państwo na stronie w języku angielskim.

Landesverband Sächsische Tafeln e.V.
Członek Paritätischer Wohlfahrtsverband Sachsen e.V.
Landesgeschäftsstelle und Logistikbereich
Messering 20
01067 Drezno

Tel: +49351- 4845 4154
Faks: +49351- 4845 4156
E-mail: info@landesverband-saechsische-tafeln.de

Konto, na które można wpłacać datki.

Ostsächsische Sparkasse Dresden
IBAN: DE03850503003200074573